Tuesday, May 21, 2013

A ka ndikim ngjyra ne vlera ushqyese ?


Sipas studimeve të fundit, ngjyra nuk ka ndikim në vlerat ushqyese. Ngrënia e ushqimit të bardhë mund të jetë aq e rëndësishme sa ngrënia e zarzavateve.


Hulumtuesit thonë se patatet dhe perime të tjera që përbëjnë kategorinë e ushqimeve të bardha, shpesh neglizhohen nga pikëpamja ushqyese, por se ato janë po aq të shëndetshme sa më shumë perime shumëngjyrëshe.

Ekipi, nga Universiteti i Purdue në Indiana, SHBA, thonë se perimet e bardha janë një “burim i ushqyesve të harruar ‘, por se ata në fakt paraqesin një’ central elektrik ushqyes’.
Perime e bardha, duke përfshirë lulelakër, qepë, kërpudha kontribuojnë sasi të rëndësishme të lëndëve ushqyese esenciale dhe fibër, pretendojnë studiuesit.
Profesor Connie Weaver tha: “Është e rekomanduar që shumëllojshmëri të frutave dhe perimeve që konsumohen çdo ditë duhet të përfshijnë perimet e gjelbra dhe portokalli, por asnjë rekomandim i tillë nuk ekziston për perime të bardhë, edhe pse ata janë të pasura në fibra, kalium dhe magnez”.
Perimet e bardha janë të pasura me fibra dhe kanë një grup mbrojtës të mikroelementeve që të ndihmojë të shmangur kancerin. Ato përmbajnë niseshte rezistente e cila është shumë e mirë për sistemin tuaj të tretjes pasi kur ajo arrin zorrët, ka një efekt mbrojtës të madh kundër kancerit dhe kolesterolit të lartë.
Patatet janë gjithashtu një burim i vërtetë i mirë i vitaminës B dhe elementët gjurmë – ata janë gjithashtu të ulët në yndyrë dhe ju japin energji në mënyrë që ata janë shumë të dobishme. 

No comments:

Post a Comment